Tandzorg voor kids - Mondzorg Vinkeveen

Tandzorg voor kids

Tandzorg voor kids

Roestvrijstalen (RVS) kronen voor kinderen ; Tarieven voor kinderen

Het is aanbevolen om je kind voor het eerst naar de tandarts te brengen zodra de eerste tandjes doorkomen, meestal rond de leeftijd van 1 jaar. Dit wordt aanbevolen door tandartsen en pediatrische deskundigen als onderdeel van vroege preventieve tandheelkundige zorg. Hier zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om je kind vroeg naar de tandarts te brengen:

1. Vroegtijdige preventie: Vroege tandheelkundige bezoeken stellen de tandarts in staat om de mondgezondheid van je kind te beoordelen en eventuele problemen vroegtijdig te identificeren. Dit kan helpen om tandbederf en andere tandheelkundige problemen in een vroeg stadium te behandelen of te voorkomen.

2. Voorlichting en advies: De tandarts kan jou als ouder voorzien van waardevolle voorlichting en advies over mondhygiënepraktijken voor baby’s en jonge kinderen, zoals hoe je de tanden van je kind moet poetsen, voedingstips voor een gezond gebit en het voorkomen van tandletsel.

3. Opbouwen van vertrouwen: Regelmatige tandheelkundige bezoeken vanaf een jonge leeftijd helpen bij het opbouwen van vertrouwen bij je kind in de tandarts en de tandheelkundige omgeving. Dit kan helpen om angst en nervositeit voor tandheelkundige zorg op latere leeftijd te verminderen.

4. Monitoring van ontwikkeling: De tandarts kan de ontwikkeling van het gebit van je kind nauwlettend volgen en eventuele afwijkingen of problemen in de groei van het gebit vroegtijdig opsporen. Dit kan helpen bij het plannen van eventuele behandelingen die nodig zijn om de mondgezondheid van je kind te bevorderen.

5. Preventie van tandbederf: Door regelmatige tandheelkundige controles kan tandbederf worden voorkomen of vroegtijdig worden behandeld, wat kan helpen om de gezondheid van het gebit van je kind te behouden en vroegtijdig tandverlies te voorkomen.

Kortom, het vroeg meenemen van je kind naar de tandarts legt de basis voor een goede mondgezondheid en kan helpen om tandheelkundige problemen in de toekomst te voorkomen. Het is een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid en ontwikkeling van je kind.

Roestvrijstalen (RVS) kronen bij kinderen

Deze plaatsen we bij voorkeur omdat vullingen wel eens afbreken en omdat er gemakkelijk weer een nieuw gaatje naast de vulling kan komen. Met een RVS-kroon kunnen we het gaatjesproces stoppen. Als het kan, gebruiken we de Hall-techniek. Bij deze techniek plaatsen we de RVS-kroon zonder boren en verdoven. Dit is minder belastend voor het kind, maar alleen mogelijk als de tand of kies niet teveel beschadigd is. We vertellen de kinderen
dat zij een hele sterke prinsessen- of piratenkies krijgen. De tanden en kiezen waar kroontjes op zitten, wisselen net als gewone tanden en kiezen

Een gaatje bij een kind moet worden gevuld om verschillende redenen:

1. Voorkomen van verdere schade: Als een gaatje niet wordt gevuld, kan het tandbederf zich verspreiden en dieper doordringen in de tand, waardoor de gezondheid en structuur van de tand verder worden aangetast.

2. Pijn voorkomen: Onbehandeld tandbederf kan pijn en ongemak veroorzaken bij het kind, vooral als de zenuw van de tand wordt aangetast. Door het gaatje te vullen, wordt de zenuw beschermd en wordt pijn voorkomen.

3. Behoud van tandstructuur: Door een gaatje op tijd te vullen, kan de tandstructuur worden behouden. Dit voorkomt dat de tand verzwakt en breekt, wat kan leiden tot verdere tandheelkundige problemen en mogelijke verlies van de tand

4. Preventie van infectie: Onbehandeld tandbederf kan leiden tot tandabcessen en ernstige infecties in de mond. Door het gaatje te vullen, wordt de tand gereinigd en afgesloten, waardoor de kans op infectie wordt verminderd.

5. Behoud van melktanden: Het vullen van gaatjes in melktanden is belangrijk omdat deze tanden essentieel zijn voor de ontwikkeling van het kind. Ze helpen bij het kauwen, spreken en behouden van ruimte voor de permanente tanden die nog moeten doorkomen.

6. Voorkomen van tandheelkundige angst: Het vermijden van tandheelkundige behandelingen kan leiden tot tandheelkundige angst en negatieve attitudes ten opzichte van tandheelkundige zorg op latere leeftijd. Door tijdig gaatjes te vullen, wordt het kind vertrouwd gemaakt met tandheelkundige procedures en wordt tandheelkundige angst voorkomen of verminderd.

7. Bescherming van zwakke tanden: Sommige kinderen hebben zwakke tanden als gevolg van genetische factoren of medische aandoeningen. Een RVS-kroon kan worden gebruikt om zwakke tanden te beschermen tegen verdere schade en vroegtijdig verlies.

Kortom, het vullen van gaatjes bij kinderen is essentieel om tandheelkundige problemen te voorkomen, pijn te verlichten en de gezondheid en structuur van de tanden te behouden. Het is belangrijk dat ouders regelmatig de tandarts bezoeken met hun kinderen voor preventieve controles en eventuele tandheelkundige problemen vroegtijdig laten behandelen.

Tarieven voor kinderen

De tandartskosten voor kinderen worden grotendeels vergoed in Nederland via de basis zorgverzekering. Kinderen tot 18 jaar hebben recht op vergoeding van de meeste tandheelkundige behandelingen vanuit de basisverzekering. Hieronder vallen onder andere:

1. Halfjaarlijkse controles: Regelmatige tandheelkundige controles, meestal twee keer per jaar, worden vergoed.

2. Tandheelkundige behandelingen: Basis tandheelkundige behandelingen zoals het vullen van gaatjes, het plaatsen van kronen op melktanden, het trekken van tanden, wortelkanaalbehandelingen en tandvleesbehandelingen worden vergoed

3. Orthodontische zorg: Orthodontische behandelingen, zoals beugels, worden vergoed voor kinderen tot 18 jaar, maar de vergoeding kan variëren afhankelijk van de ernst van de orthodontische afwijking en de zorgverzekering.

4. Preventieve zorg: Preventieve behandelingen zoals fluoridebehandelingen en sealants (tandafdichtingen) worden vergoed.

5. Spoedeisende tandheelkundige zorg: Spoedeisende tandheelkundige behandelingen als gevolg van een ongeval worden vergoed.

Het is echter belangrijk op te merken dat sommige behandelingen niet volledig worden vergoed of dat er een eigen bijdrage van toepassing kan zijn. Bovendien kunnen er beperkingen zijn op de vergoeding van bepaalde orthodontische behandelingen of cosmetische tandheelkundige ingrepen.

Om er zeker van te zijn dat je volledig op de hoogte bent van de vergoedingen voor tandheelkundige zorg voor kinderen, is het verstandig om je zorgverzekeraar te raadplegen en de polisvoorwaarden te controleren voordat je een tandheelkundige behandeling voor je kind laat uitvoeren.

Wij nemen nieuwe patiënten aan en helpen u graag verder!

OPENINGSTIJDEN

CONTACT

Telefoon

0297 7438 12

E-mail

info@mondzorgvinkeveen.nl

Adres

Kerklaan 12a 3645 EV Vinkeveen

© 2024 Mondzorg Vinkeveen | Algemene voorwaarden

Scroll naar boven