Parodontitis - Mondzorg Vinkeveen

Parodontitis

Parodontitis

Parodontitis, ook wel bekend als parodontale ziekte of tandvleesontsteking, is een ernstige bacteriële infectie van de weefsels rondom de tanden en het kaakbot. Het ontstaat wanneer bacteriën in tandplak en tandsteen zich ophopen op en rond de tanden en tandvlees, waardoor ontsteking en schade ontstaan.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van parodontitis:

1. Oorzaken: Parodontitis wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan tandplak, een kleverige film van bacteriën die zich vormt op de tanden. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd door tandenpoetsen en flossen, kan het zich ophopen en verharden tot tandsteen, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en uiteindelijk parodontitis

2. Symptomen: Symptomen van parodontitis zijn onder meer rood, gezwollen en bloedend tandvlees, slechte adem, terugtrekkend tandvlees, losse tanden, veranderingen in de stand van de tanden en pijn bij het kauwen. In gevorderde stadia kan parodontitis leiden tot ernstige schade aan het kaakbot en het verlies van tanden.

3. Stadia: Parodontitis ontwikkelt zich meestal in verschillende stadia, van milde gingivitis tot mernstige parodontitis. In de beginfase, gingivitis genaamd, is de ontsteking beperkt tot het tandvlees en kan worden omgekeerd met goede mondhygiëne. Als de ontsteking echter niet wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar het onderliggende botweefsel, wat resulteert in parodontitis.

4. Behandeling: De behandeling van parodontitis omvat professionele reiniging door een mondhygiënist om tandplak en tandsteen te verwijderen, evenals het instrueren om een goede mondhygiëne toe te passen. Soms wordt er antibiotica voorgeschreven om bacteriële infecties te behandelen. In ernstige gevallen kan chirurgische ingreep nodig zijn om diepe pockets rond de tanden te reinigen en beschadigd botweefsel te herstellen.

5. Preventie: Parodontitis is grotendeels te voorkomen door regelmatig tandenpoetsen, rageren en professionele gebitsreinigingen. Het vermijden van tabaksproducten, het beperken van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken en het onderhouden van een gezonde levensstijl kunnen ook helpen om het risico op parodontitis te verminderen.

Het is belangrijk om parodontitis serieus te nemen en tijdig professionele hulp te zoeken om verdere schade aan het tandvlees en het kaakbot te voorkomen. Onbehandelde parodontitis kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder tandverlies en gezondheidsproblemen elders in het lichaam.

Wij nemen nieuwe patiënten aan en helpen u graag verder!

OPENINGSTIJDEN

CONTACT

Telefoon

0297 7438 12

E-mail

info@mondzorgvinkeveen.nl

Adres

Kerklaan 12a 3645 EV Vinkeveen

© 2024 Mondzorg Vinkeveen | Algemene voorwaarden

Scroll naar boven