Kronen en bruggen - Mondzorg Vinkeveen

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen

Een kroon ; Brugwerk

Een kroon

Een tandheelkundige kroon is een kap die over een beschadigde of verzwakte tand wordt geplaatst om de structuur, functionaliteit en esthetiek te herstellen. Hier zijn enkele situaties waarin een tandarts kan aanraden een kroon te plaatsen:

1. Beschadigde tand: Als een tand ernstig beschadigd is door tandbederf, trauma of breuk, kan een kroon worden gebruikt om de tand te beschermen en zijn integriteit te herstellen.

2. Na een wortelkanaalbehandeling: Na een wortelkanaalbehandeling kan de tand verzwakt zijn. Een kroon kan worden geplaatst om de tand te versterken en te voorkomen dat deze verder breekt.

3. Grote vullingen: Als een tand een grote vulling heeft die een groot deel van de tandstructuur beslaat, kan een kroon nodig zijn om de tand te beschermen en te versterken. Dit helpt om te voorkomen dat de tand verder beschadigt of breekt.

4. Cosmetische doeleinden: Kroonrestauraties kunnen ook worden gebruikt voor cosmetische doeleinden, zoals het verbeteren van de vorm, grootte, kleur en uitlijning van tanden. Dit kan helpen om een mooie glimlach te creëren.

5. Vervanging van een verloren vulling: Als een vulling uitvalt en er niet genoeg tandstructuur overblijft om een nieuwe vulling te ondersteunen, kan een kroon worden gebruikt om de tand te herstellen.

6. Bij een brug: Wanneer een tand wordt gebruikt als anker voor een brug, wordt er meestal een kroon over die tand geplaatst om de stabiliteit van de brug te waarborgen.

Al deze situaties kunnen aangeven dat een tand kwetsbaar is en bescherming nodig heeft om verdere schade te voorkomen. Een tandarts zal de specifieke behoeften van elke patiënt beoordelen en aanbevelen of een kroon al dan niet nodig is.

Brugwerk

Een brug bij de tandarts is nodig wanneer één of meerdere tanden ontbreken en er behoefte is aan een permanente oplossing om de ruimte op te vullen. Een brug bestaat uit kunsttanden die worden ondersteund door de aangrenzende natuurlijke tanden of tandimplantaten. Hier zijn een paar situaties waarin een brug nuttig kan zijn:

1. Ontbrekende tanden: Als één of meerdere tanden ontbreken, kan een brug worden gebruikt om de lege ruimte op te vullen, wat zowel esthetische als functionele voordelen biedt.

2. Kauwvermogen herstellen: Ontbrekende tanden kunnen het kauwvermogen verminderen, waardoor het moeilijker wordt om voedsel effectief te vermalen. Een brug kan helpen dit vermogen te herstellen.

3. Voorkomen van tandverschuiving: Wanneer er een lege ruimte is als gevolg van een ontbrekende tand, kunnen naburige tanden de neiging hebben om naar die ruimte te verschuiven, wat kan leiden tot problemen met de beet en het tandvlees. Een brug voorkomt dit.

4. Verbetering van de spraak: Ontbrekende tanden kunnen de spraak beïnvloeden. Door een brug te plaatsen en de ontbrekende tanden te vervangen, kan de spraak verbeteren.

5. Esthetische doeleinden: Naast functionele voordelen kan een brug ook worden gebruikt om het uiterlijk van het gebit te verbeteren door ontbrekende tanden te vervangen en een natuurlijke glimlach te herstellen.

Over het algemeen zal een tandarts de behoefte aan een brug beoordelen op basis van de specifieke situatie van de patiënt en de gezondheid van het gebit.

Wij nemen nieuwe patiënten aan en helpen u graag verder!

OPENINGSTIJDEN

CONTACT

Telefoon

0297 7438 12

E-mail

info@mondzorgvinkeveen.nl

Adres

Kerklaan 12a 3645 EV Vinkeveen

© 2024 Mondzorg Vinkeveen | Algemene voorwaarden

Scroll naar boven