Gebitsslijtage - Mondzorg Vinkeveen

Gebitsslijtage

Gebitsslijtage

Gebitsslijtage, ook wel tanderosie genoemd, kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Hier zijn de belangrijkste oorzaken van gebitsslijtage

1. Zure voeding en dranken: Het regelmatig consumeren van zure voedingsmiddelen en dranken, zoals frisdrank, vruchtensap, citrusvruchten, en zure snoepjes, kan het tandglazuur aantasten. Zuren verzachten het glazuur, waardoor het gevoeliger wordt voor slijtage door wrijving of kauwen.

2. Maagzuur: Herhaalde blootstelling aan maagzuur, zoals bij mensen met gastro oesofageale refluxziekte (GERD) of frequent braken, kan het tandglazuur ernstig aantasten. Maagzuur is bijzonder corrosief en kan snel tanderosie veroorzaken.

3. Mechanische slijtage: Het regelmatig kauwen op harde voorwerpen, tandenknarsen (bruxisme) of een slechte beet (malocclusie) kunnen leiden tot mechanische slijtage van het tandglazuur

4. Slechte mondhygiëne: Onvoldoende tandenpoetsen, vooral als dit gepaard gaat met een hoge consumptie van suikerhoudende of zure voedingsmiddelen, kan tandplak opbouwen en het glazuur aantasten.

5. Medicatiegebruik: Sommige medicijnen, zoals bepaalde soorten antihistaminica, antibiotica en bloeddrukverlagende middelen, kunnen een droge mond veroorzaken. Een droge mond vermindert het speeksel, waardoor de natuurlijke bescherming en neutralisatie van zuren in de mond verminderen en tanderosie kan optreden

6. Leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, kan het glazuur van nature dunner worden, wat kan leiden tot een verhoogd risico op gebitsslijtage.

7. Te hard poetsen: Gebitsslijtage door te hard poetsen, ook bekend als abrasieve slijtage, treedt op wanneer het tandglazuur en/of tandvlees worden beschadigd door overmatige druk tijdens het poetsen.

Het is belangrijk om gebitsslijtage te voorkomen door regelmatig tandartsbezoek, goede mondhygiëne, een uitgebalanceerd dieet en het beperken van de consumptie van zure en suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken. Als gebitsslijtage optreedt, kan de tandarts verschillende behandelingen aanbevelen, zoals het aanbrengen van tandafdichtingen, restauratieve ingrepen of het gebruik van aangepaste gebitsbeschermers.

Wij nemen nieuwe patiënten aan en helpen u graag verder!

OPENINGSTIJDEN

CONTACT

Telefoon

0297 7438 12

E-mail

info@mondzorgvinkeveen.nl

Adres

Kerklaan 12a 3645 EV Vinkeveen

© 2024 Mondzorg Vinkeveen | Algemene voorwaarden

Scroll naar boven